Voor mij glashelder

Animatie © Imke Hamstra

Afgelopen week had ik meerdere videoconferences voor werk en gezellig videobellen met mijn ouders en vrienden. Het valt mij dan weer op hoe vaag de beelden zijn in vergelijking met de beelden op TV. Deze zijn glashelder. Tijdens een van deze gesprekken zag ik het: één van de personen was glashelder. Hij had glasvezel. Hoe zit dan dan? Ik heb toch ook een snelle verbinding met Ziggo? Inderdaad: downloaden (beelden die ik binnenhaal) wel. Alleen mijn upload (beelden naar de ontvanger) gaan 10x minder snel. Kortom hij ontvangt van mij vage beelden, ook al heeft hij glasvezel. De slechtste verbinding bepaalt de kwaliteit. Netflix krijgt u dus prima binnen. Tot twee maanden geleden één van de belangrijkste diensten op internet.

Deze Corona periode drukt ons op de feiten. Onze eigen beelden worden minstens zo belangrijk. Wij worden ‘Netflix’. U wilt straks online advies van de dokter? Kinderen en jongeren gaan straks meer online lessen en colleges volgen? Hebben wij ontdekt dat videobellen met familie en vrienden toch leuker is dan een gewoon belletje? Gaan wij straks online oriënterende toeristen via video te woord staan? Gaan wij als bedrijf straks ook online advies geven?

Persoonlijk vind ik persoonlijk contact het mooiste wat er is. Alles online vanuit huis of kantoor is niet mijn toekomst. Wat ik wel heb ontdekt afgelopen weken is dat ik minder vaak in de auto stap voor mijn werk. Een deel kan prima via video. De nieuwe technologie stelt ons in staat een betere balans te realiseren tussen contact, milieu en privé. Eens wat vaker video bellen met m’n ouders, een tussentijds project overleg vanaf de laptop en ‘s avonds op tijd thuis. Dat scheelt veel reistijd, het vermindert de CO2 uitstoot en het leidt tot meer tijd voor familie en vrienden.

Ik wil graag een gezonde en mooie toekomst voor mijn kinderen. Dat betekent een perfecte bereikbaarheid, zowel over de weg als over internet. De nieuwe 4-baans die ons sneller in Drachten, Leeuwarden en Groningen brengt is binnenkort klaar. Nu nog de razendsnelle glasvezel verbinding die mijn ouders, onze zoon en dochter, de huisarts, de specialist, collega’s, docenten, klanten en de hele wereld dichterbij brengt. Let op: de toekomst komt sneller dan u denkt. Kijk verder en wees voorbereid. Na water, elektrisch en riool is dit de volgende onmisbare aansluiting. Sluit vandaag nog een contract af met een glasvezelprovider. Het is sneller, beter en ook nog eens goedkoper.

Frans Hamstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *