Eerste schop in de grond in De Fryske Marren

Op woensdag 18 december zetten wethouder Jos Boerland van gemeente De Fryske Marren, aannemer Bam Infra Telecom, Jaap Bosma van DFMopGlas en Piet Grootenboer van Glasvezel buitenaf gezamenlijk een eerste schop in de grond aan de Slachtedijk in Terherne. De aanleg van het glasvezelnetwerk in de kernen en het buitengebied van De Fryske Marren is hiermee definitief van start.

Een uniek project, een gebiedsgerichte aanleg op grote schaal; buitengebied én dorpskernen in één keer over naar het netwerk van de toekomst. Dat heeft heel veel tijd, inzet en doorzettingsvermogen gekost, van heel veel vrijwilligers. En ook moed en vertrouwen van de gemeente en de samenwerkende partijen om gezamenlijk de schouders eronder te houden.

Snelle verbinding
In het buitengebied sloot meer dan 50% procent van de inwoners in De Fryske Marren een glasvezelabonnement af. In 31 van de 33 kernen werd het eindpercentage ook gehaald. Hiermee werd aan de belangrijkste voorwaarde om te kunnen aanleggen voldaan. Jaap Bosma, DFMopGlas: “ De Fryske Marren is een voor Fryslan uniek project waarbij het hele buitengebied, inclusief de dorpen, glasvezel krijgt en de deelnemers mede eigenaar worden. We willen dat graag ook in de andere gemeenten realiseren, omdat we dit belangrijk vinden voor de toekomst van het buitengebied in Fryslan.”

10.000 woningen en bedrijven
In totaal wordt er in De Fryske Marren ongeveer 600 kilometer gegraven en in deze eerste fase 10.000 woningen en bedrijven aangesloten op het netwerk. Dat een snelle internetverbinding van belang is voor de leefbaarheid in een gemeente, wordt onderstreept door wethouder Jos Boerland: “Als gemeente zijn wij trots en blij dat door inzet van de gemeenschap straks de hele regio is verbonden dankzij een bestendig glasvezelnetwerk.”

Aannemer BAM Infra Telecom
Aannemer BAM Infra Telecom is verantwoordelijk voor de aanleg van het glasvezelnetwerk. De afgelopen maanden is BAM achter de schermen druk bezig geweest met de voorbereidingen. In december is gestart met de woningschouw in het buitengebied rond Joure en Langweer. Dit betekent dat de aannemer bij aangemelde bewoners langs gaat om te kijken waar de aansluiting in huis komt.

Glasvezel voor de hele Fryske mienskip!
Met dat doel voor ogen werken de coöperatie De Fryske Mienskip op Glas (DFMopGlas) en Glasvezel buitenaf samen. De coöperatie vertegenwoordigt burgerinitiatieven vanuit de hele provincie en maakt zich al jaren hard voor de aanleg van glasvezel in Friesland. Door de krachten te bundelen is het mogelijk inwoners van de dorpskernen én het buitengebied een glasvezelaanbod te doen.